ape itu sains gunaan??

yesterday...fatin hanani can senyum sampai ke telinga sbb da dpt offer ke UITM Kuala Pilah and not UNIMAS yg macam die selalu mimpikan tu.hehe but course Diploma Sains Gunaan tu buat sye pening skit.Ape sains gunaan tu actually ha?Then pegi la survey ke sana ke mari slps mendapat suggestion from syafira.Firstly miss wikipedia said sains gunaan tu ade kene mengena dgn ini... 

Elektronik | Fizik kejuruteraan | Kecerdasan buatan | Kejuruteraan bahan | Kejuruteraan optik | Kejuruteraan seramik | Mikroteknologi | Nanoteknologi | Sains bahan | Storan tenaga | Tenaga | Teknologi hijau | Teknologi nuklear | Teknologi perkomputeran

ha apekebenda plak ni??sumenye tak interesting pn.Fatin da mula kerisauan dan mula memikirkan pasal offer form 6 tu.Yup sye dpt offer dkat SMK Pusat Bandar Puchong 1 aliran sains.Wah mcm best je kan.Boleh pakai baju skolah balik..hehe.Then this time maybe i can drive myself to school.yeeehaaa da tak payah tggu rapid yg kejap cepat kejap lambat tu.

then 2nd survey with the help from miss google and miss fiza lola,i got further info bout this thing..

Semester  1 dan Semester 2- belajar semua subjek sains (bio,fizik,kimia)

Semester 3 - Pilih nak aliran biologikal(bio&kimia ) atau aliran fizikal(fizik&kimia)

Semester 4 dan Semester 5 - Belajar internet programming..best belajar bab computer ni...
Ni sebagai ilmu tambahan..senang utk wat research masa
degree nanti...

Semester 6 - Senior dipoma sains kata byk pergi lawatan masa final year..kalau aliran
fizikal pergi empangan kenyir..belajar cara empangan tu berfungsi..kalau
aliran biologikal aku rasa melawat hospital kot..tgk cara doktor kerja.
 

*dicopy from someone's blog..hopefully die tak kesah..hehe*

and now i can relieve myself kot.Da tak boleh kata tak nak da lpas ni sbb sume surat tawaran da print out.Semangat gler la fatin ni kan..haha.Maybe ambition nk jadi doc tu masih boleh diteruskan.Ha doc?biar betul..serius tak dpt bayangkan.Ni berkat kemasinan mulut sahabat-handai la ni yg gatal2 pggil fatin as Dr Fatin.Fulamak!Btw thanx a lot.

Affiq said:nnti ble sye kene shot elektrik bole jmpe dr fatin! ;)

my name

CONVERSATION

10 comments:

dina said...

fatin, u pon dpt kuala pilah ke?
x sangke ade member gak kn..
so korg pegi sne la ek?

Fatin Hanani.. said...

haah pilah jugak.
kitorang pegi sane.

eida said...

Assalam, anak mak cik pun dapat program yg sama dgn nak Fatin ttp program asasi sains gunaan...apakah perbezaan dr segi ssubjek yg dipelajari?

Fatin Hanani.. said...

wslam..klau tak silap sy mungkin subjeknya lebih kurang sama.. kena belajar biology, physics dgn chemistry cuma mungkin asasi akan lebih mendalam berbanding diploma. Sy tak pasti sgt..maaf tak dapat membantu.

Anonymous said...

salam sis.
saya baru nak ambik spm taun ni
sains tulen tp add geo
saya interest dlm course geofizik tu
tapi saya nak tau sis ambik ke?
susah tak? he2...
apa pendapat sis bagus ker?
peluang pekerjaan camne?
sori banyak soal ;)
lau bleh emel sye
raja_liza@rocketmail.com
lau susah cini pon takpe
tolong ye sis...

suriakwang sazari said...

Assalamualikum.. kak. sya lepasan spm. sya sedang semak upu sya..
dsbb kn result sya agk x yakin n amek sains .. sya aliran sains.. tpi sya lby mint nk fizik aje. dkt akak nye post ad ckp sains gunaan 2 bley pilih nk bio/kim or fizik/kim..
interested sngt. but nk pilih course 2 cm ner cam pilihan yg dy nyatakn..
tlong laa kak..saya x taw nie. mintk sngt akak nya penerangan . please .. :'(

suriakwang sazari said...

akak klu amek sains gunaan nk amek pilihan ape ye? mintk sngt akak nye jawpn.. asasp!

khay said...

diploma sains ni boleh ke pergi medic??

Anonymous said...

assalamualaikum..sy nk tanye klu sy ambil dp sains gunaan, ape peluang pekerjaan sy nnti??

Anonymous said...

assalammualaikum. saya bru dapat result spm hari tu dan skrg ni saya masih tertnya apa yg ptut saya ambil. sains gunaan ni mcm best je. okay tk blajar ni? ke mcm stress jee?

Back
to top