new life begin here!

Janjimu diHatiku..HAHAHA
ha ambik kau..ape ingat UiTM je dihatiku..janjimu di hatiku jugak tau.!
 ambik kau farhan..disebabkan kau dah buat janji mcmni nah ambik ni post special utk kau..
hahaha padan muka.Tujuannya supaya kau tak lupa akan janji manismu..huahuahua

sooooorrry farhan..ngeee~

ha tu la berani lagi buat janji dengan fatin hanani..
siap ade bukti,saksi pun ramai nih..so no excuse ha!
kau tak payah risau nanti selalu-selalulah kau dapat doa drpd senior kau yang baik hati ni..
(ayat mcm nak mintak pelempang kan?hehe)

Erm sebenarnya post ni bukanlah semata-mata nak cerita pasal tu je..ape ingat fatin ni kebulur sangat nak secret recipe tuh??tapi kalau dah janji mesti ditepati kan kalau tak jumpa kat alam lain nanti.

Haritu Ahmad Farhan Abdullah ni ade tanya pasal UPU semua ni..Maybe sekarang ni semua budak lepasan SPM tengah sibuk-sibuk pikir pasal masa depan kan.So amacam pening kan?Ha benda ni kitorang dah lalui tahun lepas sekarang turn korang pulak..Baru korang rasa mcmane real life kat luar kan,kena buat pilihan sendiri,berdilema sana sini.Yes I hate that!

Meh sini Fatin Hanani yang baik hati nak bagi lecture sikit nih..tu pun kalau masih belum terlambat laa kalau dah terlambat nak buat mcmane redha jelaaa kan..

Beza Matriks,Asasi,Diploma dengan SPA...

Matriks
-Matriks ade yang setahun and ade jugak 2 tahun..matriks ni utk orang yang cepat pick up sebabnya setahun dua je kan.Nak belajar semua benda dalam masa setahun dua tak ke rasa terlalu rushing?Kalau sye yang lembab macam siput ni memang takkan dapat catch up la kat matriks ni.Ramai orang cakap kat matriks busy and banyak assignment.Assignment setinggi gunung ok!

Kat sana rules ketat sikit,tak boleh outing sesuka hati..Siap ada prep lagi tu.Mungkin la sye tak arif sangat bab-bab matriks ni.Memang la matriks ni fast trak nak ke degree tapi result mesti nak gempak punya..nak dapat 3 pointer pun susah menggiler apetah lagi nak dapat 4 flat kan..Bila dah pointer rendah then amat susah la nak apply degree nanti,silap-silap dapat course yang korang tak pernah tau pun benda tu sebenarnya wujud.Ramai jugak yang buat matriks half way je lepas tu masuk ambik diploma sebabnya tak mampu nak teruskan and ade jugak yang habiskan tapi ambik diploma balik sebab dapat degree yang tah ape-ape.Tak ke rasa rugi masa and tenaga perah-perah otak kat matriks tu.Okey sye tak menuding jari kat spe2 so jangan terasa ok..kalau terasa jugak sooooooooo soooory!!

sye tak cakap psl keburukan masuk matriks takpun nak takut-takutkan korang cuma nk share ape yang sye tau je.Taknak korang salah pilih..kalau rase confident boleh buat so go on jela.Habisla lpas ni kena serang dengan budak matrik..waaaaa!!Tapi bagi sye spe yang masuk matriks ni memang hebat,tabik spring siap!

Asasi
-Apa yang sye tau asasi ni setahun je..ade 2 tahun jugak ke?tak tau la pulak..tp rakan-rakan seperjuangan semua setahun je.Asasi mungkin tak sesusah matriks.Mungkinlah kan.Sekali lagi sye kurang arif mengenai hal-hal sebegini.
ape yang sye dengar jugak UPU akan utamakan budak asasi dulu..sebab?sye kurang pasti la pulak..mungkin asasi under U jugak..haha sesuka hati je kan.Logik jugak kan??

apa yang best budak asasi ni dapat tanggungan..beribu pulak tu.ish3!tak payah berhutang kan..
eh matriks pun ade jugak..diploma pun ade tapi pointer mesti gempak la kan..eh taknak kalah jugak tuu..haha

Diploma
-Ha bab ni sye pakar..Erm pakar pasal UiTM jela pun,U lain sye tak tau jugak..hahaha
siapa kata rugi ambik diploma?meh sini berdebat dengan sye.. =P
Semua orang pun tau kan diploma ni 3 tahun.ha lama?pejam celik dua tiga kali dah habis 3 tahun tu tau!tak lama mane pun..Tolak cuti itu cuti ni tinggal 2 tahun je belajar sebenarnya,lagi setahun tu cuti je lebih.U ni tak kedekut cuti tau..Raya Puasa?Raya Cina? Seminggu dia bagi cuti..Nak exam?lagi seminggu dia bagi cuti..ha nak ape lagi?Sabtu Ahad?masa untuk tido lama-lama kalau takde event.!Nak balik ke nak dating ke suka hati korang laaa asalkan tak buat benda terlarang.

Kalau ambik dip ni tak la rushing sangat..banyak masa terluang so banyak benda yang kitorang dan korang boleh buat..Nak keje part time?boleh je..nak cari jodoh bercinta monyet pun boleh..siap boleh gayut-gayut macam monyet lagi..yelaa exited kan..adooi nasib baik diri sendiri tak terjebak bab-bab cinta mencintai ni..eh sye bukan nak galakkan orang bercinta-cinta ni tapi dah lumrah manusia kan..yang paling pelik tu bila dah masuk U je mesti nak cari bf/gf bak kata remaja zaman sekarang ni..kenapa ek?Mak ke yang suruh cari jodoh kat U ni?kenapa mak sye tak suruh pun?? ke sambil menyelam minun air?ape-apelah korang,dah lari topik dah ni.

Diploma pun ade fast track jugak ape..Boleh jugak terus lompat pegi degree masa sem 3.Sye rase banyak pengalaman yang boleh dikutip sepanjang 3 tahun ni..Kawan pun boleh tambah berdozen2.
Sambung degree nanti maybe dalam 2-3 tahun je (bergantung pada course masing-masing ye)Kalau asasi dengan matriks maybe dalam 4-5 tahun..Tak ke korang dapat degree sama-sama dengan kawan kat matriks?See the same thing right??Tapi semuanya bergantung pada usaha dan nasib masing-masing laa,jangan la pulak lepas ni kalau jadi lain korang pegi bom rumah sye pulak..jangan,nanti kena rumah orang sebelah kan dah melibatkan orang yang tak bersalah..huish bahaya2!

next..pegi kelas pakai baju bebas..hahaha ni pun boleh jadi big issue ke?ahh tak kira nak jugak cakap pasal ni..asalkan tutup aurat and memenuhi tatasusila seorang pelajar..Janganla pulak ngade-ngade pakai mini skirt,singlet dengan legging pulak..tu bukan setakat dapat saman siap dapat dosa plus kutukan berbakul-bakul.Ha pakej lengkap tuu..!Kelas pun tak padat dan mutakhir..h0h0~kadang-kadang satu hari takde kelas..tu yang tak suka tuu..(konon-konon.. =p)

Kalau pasal Diploma Sains (AS120) pulak..seriously dulu sye taktau pun course ni pasal ape.yela of course la pasal sains kan tapi macam general gilerr.
Then sekarang dah tau sebab memang sekarang sye ada kat dalam tu pun.haha ni kes main letak je course ape-ape masa isi upu sebab macam dah putus harapan bila tengok result yang tak seberapa tu.

Memang sangat general course ni.sebabnya semua benda kitorang belajar.Bio,Chem,Phy,Calculus,Statistic,Computer Processing ha macam-macam lagi lah.
Kalau subjek sains tu tak payah cerita la Modern Phy,Thermal Phy,Physical Chemistry,General Chemistry,Organic Chemistry,Inorganic Chemistry,Geometrical Optics,Electricity and Magnetism and blablabla..
so lepas ni degree nak pegi mana-mana pun boleh as long as pointer ok.Now it's all about pointer.Yelah manusia zaman sekarang kan bijak-bijak belaka so persaingan sangat hebat!
lepas ni nak jadi engineer,architect,doctor,dentist,pharmacist,forensic semua boleh..just name it.Nak jadi suri rumah tangga sepenuh masa,isteri solehah,suami mithali takpun nak jadi manusia berguna lagila takde masalah kan..hehe
ade yang berminat? meh sini join kitorang..kat sini pun majoriti budak dip sains..Ya sye bangga jadi part of it!

apa lagi yang ada kat Fakulti Sains Gunaan aka Faculty of Applied Science?
Agrotect,Food Tect,Microbiology,Textile,Degree Bio,Business..

Agrotect-belajar pasal pokok,ladang..kena pergi berladang etc
Food tect-nama pun food tect kan..hehe spe nak jadi nutritionist bolehla ambik course ni.
Microb-belajar pasal kuman sekeluarga..ye sye tak tipu!
Textile-not sure..
Degree Bio-Its all about Bio!
Business-nama pun business kan..

 
SPA
-Ha SPA?Kepada sesiapa yang tak tau SPA ni Suruhanjaya Perkhidmatan Awam bukan spa refleksologi tu tau..rasenya banyak kali da cakap ayat yang sama..haha
Ramai jugak budak lepasan SPM terjun ke sini.Budak?maaf-maaf!ye sye tau korang dah besar bukan budak lagi..

Banyak choice jugak dekat SPA ni..nurse,farmasi,makmal ape tah namanya..korang pegila google sendiri. Banyak kelebihan masuk sini..3 tahun belajar kerajaan tanggung.
lepas habis belajar terus kerja bawah kerajaan so tak payah risau nak cari kerja lagi.Yela sekarang kan payah nak cari kerja.Lepas 4 tahun boleh sambung belajar lagi..Yeaaa!!apesal sye yang terlebih happy?

Tapi once dah masuk sini tak boleh curang-curang okey!Kalau curang jugak kena bayar denda yang sangat sye tak mampu nak bayar..Sebenarnya sye lupa jumlah denda tu..hak3!
agak remeh jugak la sebelum jejakkan kaki nak belajar under SPA ni..kena pergi interview lepas tu angkat-angkat sumpah semua..tapi bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian kan..and sye rasa sangat rugi sebab tak apply,kalau nak apply sekarang pun boleh cuma rugi la sem 1 yang sye dah lalui dengan susah payahnya kat sini kan.Takpelah go with the flow jelah sebab sekarang sye dah takde cita-cita..Kosong!!
kedengaran agak sedih tak?? =(

contoh rakan seperjuangan yang under SPA ni  Syafira and Fiza..Merekalah contoh terbaik dari ladang and the most important thing is I miss them sangat-sangat!!

So kesimpulannya..make the best choice for your life.Jangan disebabkan nak abis cepat sebab nak kawin cepat-cepat korang salah pilih tempat..Kalau dah takdir korang macam tu terima jelah..Jodoh tu tak lari la weh..dan jangan sesekali tamak ok!

 pilihan pertama,kedua dan ketiga masa isi borang upu tu sangat-sangat penting.Make sure korang letak benda yang berpatutan dengan result.Macamane nak tau?Check dulu kelayakan untuk course tu.
Kalau boleh jangan letak benda yang memang korang taknak langsung..cuba pikir kalau dapat macamane?kalau sanggup terima tak pe laa..

jangan mintak kat sabah or sarawak kalau tak sanggup nak pergi..kalau dapat macamane?haaa
parah tuu sye yang kat N9 ni pun nak balik kena pikir 10 kali apetah lagi kalau kat seberang lautan tu.

So Farhan (tu pun kalau kau tengah baca laa..haha sadis gila ayat) buatla apa yang kau mampu..kau nak cepat sangat kan?tau sangat yang kau tak sabar-sabar nak jadi apa yang kau impikan tu..dulu orang suruh baca buku bio kau pegi baca buku dokter..oooppsss hahaha =D

and the most important thing is jangan lupa janji kau tu..ahahaha mesti tengah menyesal gila kan?Padan muka!!Jangan next sem nampak muka kau kat Pilah sudah!memang setahun kau kena belanja secret recipe..hahaha kejam gilaa!

So korang-korang GOOOOODDD LUCK banyak-banyak!!
doa la banyak-banyak..jangan risau rezeki ada kat mane-mane..and kat mana pun korang furthur ur studies sama jee..belajar jugak kan.Ilmu ada kat mana-mana.Never Give Up! 
Tak semestinya tak dapat pergi overseas macam dalam angan-angan tu bererti tak hebat! (eh ni nasihat untuk diri sendiri..kekeke!!) 

mesti sekarang budak lepasan SPM tengah sibuk jawab call dari kolej itu dan ini kan..ye sye tau itu sangattt boooringg!dan tetiba rasa menyesal bagi no. tel tak tentu pasal..surat pun mesti berlambak-lambak kan?kalah surat cinta..hehehe

amaran keras:setiap choice tu ade kelebihan dan kekurangannya sendiri.Dont get me wrong ok!sye takde niat nak hasut sapa-sapa.Cuma bagi pendapat..Jangan la percaya bulat-bulat,petak-petak,segala segi yang ada tu sebab sye just tulis ape yang sye tau..tak semestinya apa yang sye tau tu betul kan?sye pun manusia biasa jugak macam korang!tapi sye bukan penipu ye!!If ade ape-ape fakta yang salah tolonglah betulkan and soooorrry again and again!

my name

CONVERSATION

3 comments:

Fatin Hanani.. said...

bnyknya typo!!malas nk edit..

fast track not fast trak..haha lain maksudnya tuh!

further studies not furthur studies..aiyooo!!

Hidaya Sarbini said...

salam..adik mesti xtaw sgt psl mtriks kn...akak mmg nk wat entry psl dunia mtriks.. n it is fun.. x la ssh mcm semua org byangkn.. t pas akak dh wat entry tu..akak tag adik.. hope bole share ngn bakal2 lepasan spm di luar sana.. =)

Fatin Hanani.. said...

akak hidaya:ye mmg sye agak jahil tentang dunia matriks..tu pun dengar2 cerita org je..haha
sorry la klau ape yg sye ckp tu agak tak betul..hehe
btw thanx akak yg baik hati =D

Back
to top